Hogyan segíti az SZTE Klebelsberg Könyvtár a publikáló szerzőket?

narancsk2

Számos szolgáltatást nyújtunk, melyek célja, hogy az SZTE szerzői segítséget kaphassanak a publikálás folyamatában.

1. Mivel nem létezik hivatalos lista az Open Access sötét zónájában működő “ál-kiadókról”, ezért számos kritérium figyelembe vételével, a “gyanús” szerkesztőségi megkeresések ellenőrzésében, a Predátor folyóiratok előzetes kiszűrésében is segítünk szerzőinknek.

2. Tapasztalatunk szerint a szerzőknek az egyik legkomolyabb problémát a legmegfelelőbb scope-ú folyóirat megtalálása jelenti. Folyóirat-ajánló szolgáltatásunk keretében az elkészült kéziratnak legmegfelelőbb 5-8 folyóiratot listázzuk ki a szerzőnek, beépítve a keresésbe egyéb elvárásait is.

3. Hasonlóság ellenőrzésre ugyanazt az iThenticate rendszert futtatjuk, amit a nemzetközi kiadók is használnak a beérkező kéziratok plágium ellenőrzésére. A kéziratok beküldés előtti előzetes átnézésére biztosítunk lehetőséget szerzőinknek, hogy ilyen jellegű meglepetés már ne érje őket. További lehetőség a “Doc-to-Doc Comparison” modul, amely maximum 5 darab, 400 oldalas dokumentummal tudja összehasonlítani a vizsgálatra kijelölt fájlt. Az összehasonlítás alapjául szolgáló fájlokat igénylőink küldhetik meg nekünk.

4. Nyelvi ellenőrzésre szerzőinknek a Writefull alkalmazást  biztosítjuk, amely a már megjelent, lektorált tudományos publikációk  tömegét alapul véve, a legújabb nyelvi mesterséges intelligenciát  használva, a készülő kézirat utólagos, vagy valós idejű nyelvi,  nyelvtani javítását, citáció ellenőrzését végzi el.

5. Lektorálási szolgáltatásunk keretében az elkészült kéziratokat ellenőriztetjük le egy, nemzetközi kiadókkal is együtt dolgozó, profi lektoráló céggel, hogy a kézirat beküldéskor már ne tartalmazzon nyelvi és nyelvtani, stilisztikai, formai, logikai stb hibákat. Amennyiben a lektorálás feltételei nem teljesülnek, lehetőség van tanszéki keretből történő lektoráltatásra is.

6. Copyright ügyintézésünk keretében a készülő kéziratok számára korábbi publikációkból újrafelhasználni kívánt ábrák, grafikonok, szövegrészek újrafelhasználási engedélyeinek beszerzését is elvégezzük. 

7. Segítséget nyújtunk a kutatási adatmenedzsmentben, adatkezelési terv kitöltésben és adatrepozitórium választásban.

8. Az SZTE Open Access támogatási szolgáltatás a nyílt hozzáférésű publikációs költségek legnagyobb része alól tehermentesíteni tudja szerzőinket, a megadott feltételekkel.

9. A központilag nem támogatott, saját keretes Open Access publikációs számlák gyorsított ügyintézése.

10. A minősített SZTE Publicatio Repozitóriumunk a Green Open Access jegyében széleskörű láthatóságot és hozzáférhetőséget biztosít (a megfelelő kiadói engedéllyel rendelkező) feltöltött publikációknak.