Fogalomtár – Open Access

Az Open Access (OA) nyílt hozzáférés. A kutatási eredmények (adatok és közlemények) bárki számára nyilvános elérhetőségét biztosító kommunikációs modell.

Gold OA: Tisztán nyílt hozzáférésű folyóiratban való közlés, mely során a nyílt hozzáférés a folyóirat felületén valósul meg. A kiadási költségek ebben az esetben nem az előfizetői, hanem a szerzői oldalon jelentkeznek (ld. APC).

Green OA: A közölt cikk szerzői archiválása intézményi (pl. SZTE Publicatio Repozitórium) vagy szakterületi repozitóriumban. A repozitáló szerzőnek mindig a kiadójával kötött szerződés alapján szabad eljárnia. Előfordul, hogy engedélyezik a  kiadói változat/PDF archiválását, azonban a postprint illetve preprint verziók feltöltését a legtöbb esetben megengedik. A kiadók archiválással kapcsolatos politikájáról érdemes minden esetben tájékozódni, erre szolgáló központi adatbázis a SHERPA/RoMEO.

Platina/Gyémánt: Azok a folyóiratok, melyek a szerző számára ingyenesen biztosítják a folyóiratcikkek Open Access megjelenését. Így a szerzők oldaláról nincsen APC fizetési kötelezettség. Általában egyetemek, kutatócsoportok, non-profit szervezetek finanszírozzák a kiadási költségeket.

Tisztán OA folyóirat: Olyan folyóirat, melyben minden cikk bárki számára nyilvánosan elérhető.

Hibrid OA folyóirat: Olyan folyóirat, melyben a cikkeknek csak egy része érhető el nyíltan, a többi csak előfizetés révén.

Tükör folyóirat: A kiadó egy már “befutott” hibrid ( előfizetéses ) folyóirattal azonos címmel indít egy GOLD nyílt hozzáférésű folyóiratot, elvileg ugyanazzal a szerkesztőgárdával, scope-pal és lektorálási policyval. A címben mindössze egy “X” utótag jelzi, hogy nem az eredeti folyóiratról van szó. Viszont más lesz a tükör folyóirat ISSN-je, vagyis nem fogja “örökölni” a szülőlap Q-rankjét és Impact Factorát. Ezek új folyóiratok lesznek, melyeknek ugyanúgy végig kell járniuk a Web of Sciencbe vezető utat, mint a normál lapoknak. A szerzőket könnyedén megtévesztheti a címazonosság!

APC: A tudományos kommunikáció hagyományos modelljében az olvasó fizet a hozzáférésért, az OA esetben a közlésért kell fizetni. Az APC vagy Article Processing Charge fedezi a kiadó számára a publikálás költségeit. Vannak úgynevezett szponzorált folyóiratok, melyek esetében a teljes folyóirat vonatkozásában valamely tudományos társaság vagy intézmény vállalja ezt, így a szerzőknek nem kell fizetni. Vannak folyóiratok, ahol a szerzőnek kell kifizetni az APC-t. Ehhez nyújt most segítséget az SZTE OA publikálást támogató projektje.

Predátor kiadó: olyan tisztességtelen politikát folytató kiadó, mely tényleges lektorálás  nélkül, alacsony színvonalú cikkeket is megjelentet a szerző pénzéért. Bővebben a témáról: https://openscience.hu/predator-folyoiratok

Read and Publish: olyan szerződésforma, mely egyben kezeli a közlésért és a hozzáférésért fizetendő díjakat, és ezzel adott intézménynek a kvótában meghatározott mennyiségű Open Access közlési díja ingyenes lesz. Megkötött szerződéseinket az alábbi oldalon találják.