MDPI számlarendezési problémák

mdpi

Az utóbbi időben megsokasodtak az MDPI felé történő számlarendezésekkel kapcsolatos problémák. Ennek okán a következő fontos dologra szeretnénk felhívni a szerzőink figyelmét, akik ennél a kiadónál terveznek tudományos publikációt megjelentetni.

Az MDPI kiadó svájci frank deviza alapon működik. A kiadó euróban, dollárban és egyéb devizában kibocsájtott számlái az aktuálisan érvényes svájci frank átváltási árfolyam alapján lesznek kiállítva, melyek a számla kiállítási dátumától a fizetési határidő lejártáig érvényesek. Előfordulhat, hogy a szerző első körben egy díjbekérőt kér (ún. proforma invoice) még a cikk elfogadása előtt, melyen adott esetben egy alacsonyabb átváltási ráta szerepelhet. Amennyiben a díjbekérő a megadott határidőig nem kerül befizetésre, elképzelhető, hogy a végleges – nem svájci frank alapú – számla, az árfolyamváltozások következtében már egy magasabb árfolyamon számított összeget fog tartalmazni, amely többletfizetésre kényszeríti a szerzőt.

Az ilyen esetek elkerülésének érdekében azt tanácsoljuk, hogy amennyiben lehetséges, a publikációs díj (APC) kifizetése svájci frankban történjen, valamint körültekintően kell eljárni a díjbekérőn, számlán megadott általában 10 napos fizetési határidő betartásával.

Részletes szabályzatunk alapján kollégáink gyorsított eljárásban foglalkoznak ezekkel a számlákkal.

Kérdéseiket az oa@ek.szte.hu címre várjuk.

Közzétéve: 2022. július 27.