CiteScore

A megelőző három év dokumentumaira az aktuális évben érkezett  hivatkozások egy dokumentumra jutó száma. Kiszámításához a Scopus  adatbázisban található, már megjelent, bármilyen besorolású (research  article, review article, conference proceeding, editorials errata, letter, note, short survey) közlemények aktuális évi idézettségi  adatait felhasználják, és nem csak folyóiratokra, hanem más sorozati kiadványokra is vonatkoztatják: a hivatkozások összegét elosztják a vizsgált  dokumentumok számával.

Ezt a mérőszámot az Elsevier évente szabadon hozzáférhető formában közzéteszi, de a folyó év alakuló értékei is havonta frissülve követhetők a Scopus előfizetők számára, az adatbázis Sources oldalán, az egyes folyóiratokra kattintva, a CiteScore Tracker pontban.

A három éves intervallum jobban megfelel a sajátos publikálási  szokásokkal bíró tudományterületek igényeinek is. Az Impakt Faktorhoz  képest jóval időt enged a publikációkra beérkező idézetek  beérkezésére, így teljesebb képet adhat azok valós hatásáról.

Fontos belátni, hogy az Impakt Faktorhoz hasonlóan az így kapott  hivatkozásszám is csak egy átlagot fejez ki, egy adott folyóiratot is  csak korlátok között jellemez. Egy tudományterületen belüli CiteScore  rangsor relatív pozíciója alkalmas lehet pl. folyóiratok  összehasonlítására, de sem a CiteScore, sem annak relatív  értéke nem minősíthet egyetlen publikációról, még kevésbé annak szerzőjét.

A CiteScore-ról, és az abból származtatható egyéb metrikákról ITT  további részleteket találhat.