Új dimenzió a Publicatio repozitóriumban

badge_uj

A Publicatio repozitóriumban a DOI azonosítóval rendelkező publikációk alatt megjelentek a Dimensions hivatkozási adatbázisnak az adatai. Ezt az adatbázist többek között a szemantikus weben alapuló mesterséges intelligencia építi, CrossRef, PubMed Central, OpenCitations szolgáltatásokban regisztrált hivatkozási adatok révén.

A kattintható ábra azon pulbikációk mellett jelenik meg, amelyeknek van a fenti három adatbázisból származó hivatkozási adata.

Az alábbi értékek jelennek meg, (a két számított érték a  Dimensions saját mutatója):

  • Total citations – Összes hivatkozás, amelyet a hivatozáslistákból szed össze a Dimensions.
  • Recent citations – Az elmúlt két év hivatkozásainak száma
  • Field Citation Ratio -A Field Citation Ratio (FCR) jelzi a cikk relatív idézetteljesítményét, összehasonlítva a tárgyterület hasonló életkorú cikkeivel. Az FCR normalizálva 1,0-re ezen cikkek halmazára.
    Az 1,0-nál nagyobb FCR-érték azt mutatja, hogy a publikációnak az átlagosnál nagyobb a hivatkozási száma a csoportjához képest (amelyet a FoR szakterületi kódja, a kiadási év és életkor határoz meg).
    A két évnél régebbi cikkeknek nincs FCR értéke, ahogy a nulla idézővel rendelkezőknek sincs.
  • Relative Citation Ration – A relatív hivatkozási arány (RCR) egy cikk relatív hivatkozási teljesítményét jelzi, összehasonlítva a kutatási területén szereplő más cikkekkel. A RCR-t normalizálják 1,0-re, és az NIH által támogatott, a Dimensions katalógusban szereplő összes cikkre kiszámítják. Az 1,0-nál nagyobb RCR azt mutatja, hogy a publikáció átlagon felüli idézettségi szinttel rendelkezik a csoportjában, ahol az idéző cikk szakterületi idézési arányát nézzük. A két évnél fiatalabb vagy idézet nélküli cikkeknek nincs RCR értéke.