Részletek az ORCID ID-ről

A Ten things you need to know about ORCID right now” c. blogbejegyzés kivonatolt fordítása

10 dolog, amit az ORCID-ról érdemes tudni

  1. Az ORCID megoldja az egyedi kutatói azonosítás kérdését. Mert mi van akkor, ha olyan családnevünk van, amiből tizenkettő egy tucat? Ha nemrég felvettük házastársunk családnevét? Vagy két utónevünkből egyszer az egyiket elfelejtettük ráírni a kéziratra? Ezt oldja meg az ORCID ID a maga 16 számjegyből álló egyedi azonosítójával. A számok egy központi regiszterben tárolódnak, amely megadja a lehetőséget a lehető legpontosabb azonosításra a kutatói infrastruktúrán belül, hogy bárki a tényleges egyént találja meg, a hozzátartozó publikációkkal együtt.
  2. Az ORCID ID létrehozása mindössze harminc másodperc. Könnyebb, mint egy FB profilt létrehozni! Sőt, ha van már ResearcherID-nk vagy Scopus Author ID-nk vagy a CrossRef által indexelt cikkeink, az ORCID összefésüli a különböző adatokat a felületünkre, így innentől kezdve automatikus lehet publikálási tevékenységünk és cikkeink hatásának egy helyen történő nyomon követése.
  3. Aki még nem találkozott az ORCID-del, nemsokára fog, hiszen a felhasználók száma 2013 óta folyamatosan nő (https://orcid.org/statistics), s egyre gyakrabban találkozhatunk vele folyóiratok és pályázatok honlapján – ezért is fontos, hogy megértsük az ORCID célját és használatát.
  4. Az ORCID túléli az e-mail címünk. Egy munkahely váltás miatt megszűnt email cím a kapcsolataink egy részének elvesztését okozhatja. Az ORCID ebben is tud segíteni, hiszen a legfrissebb e-mail címünket tárolja, amit, ha úgy állítunk be, meg is oszthatunk a kapcsolódó platformokkal, s így nem kell bajlódni a különböző helyeken lévő profiljaink állandó frissítésével.
  5. Az ORCID 37 műtípust támogat, a folyóiratcikktől kezdve a táncelőadásig bezárólag. Bármilyen tudományos vagy művészeti munkát hozunk létre, az ORCID tudja kezelni azt. Adattáblák, ábrák, képzőművészet, stb.
  6. Mi döntjük el, hogy ki látja az ORCID információinkat, elemenként külön-külön. Be lehet állítani, hogy bárki, vagy csak az általunk megadott szolgáltatások számára, vagy csak saját magunk számára legyen hozzáférhetőek az adatok. A beállításokat bármikor, bármelyik elemre meg lehet változtatni.
  7. Az ORCID kapocs lehet minden kutatói szolgáltatáshoz. Össze lehet kötni az ORCID profilunkat többek között olyan weboldalakkal, mint a Web of Science, Figshare vagy az Impactstory. Amint összekapcsoljuk ezeket a szolgáltatásokat az ORCID profilunkkal, könnyedén áramolhatnak az információk oda-vissza, így nem kell ugyanazt az információt több helyre is feltöltenünk. Nap mint nap új szolgáltatások kapcsolódnak az ORCID-hez , így egyre növekvő számú platform, repozitórium, pályázati alap között áramlik az információ.
  8. Folyóiratok, alapítványok és intézetek mozdulnak el az ORCID irányába. Több mint ezer folyóirat – többek között a PLOS, Nature és Elsevier által kiadottak – tette lehetővé a szerzőik számára, hogy az ORCID használatával kezeljék az információkat a kézirat feltöltő rendszerekben. Az ORCID képes arra, hogy a szerző megjelent publikációit összegyűjtse és a cikkekre vonatkozó metrikák aggregálásával szerzői szintű tudománymetriai adatokat mutasson.
  9. Amennyiben mindenkinek lesz ORCID azonosítója, a tudomány is előremozdul. Hány órát veszteget el egy kutató, miközben kitölt egy pályázati űrlapot vagy elküld egy kéziratot elbírálásra azzal, hogy leírja a címét, előző munkahelyei listáját, az együttműködők listáját és azok munkahelyét. Sok kiadónak és alapítványnak most már elég csak az ORCID azonosító, és az ezzel megspórolt időt a kutatásra lehet fordítani.
  10. Az ORCID nyílt forráskódú, közösségvezérelt rendszer, ami szabad hozzáférést biztosít adatokhoz (open data). Az ORCID közösségvezérelt szervezet. Akár Ön is tudja formálni a fejlődését azzal, hogy megosztja a saját ötleteit, és szavaz másokéra az ORCID fórumán.

Nyílt forráskóddal rendelkezik és szabadon lehet az API-ját használni ill. benne adatokat bányászni. A nyíltság az innováció és az átláthatóság katalizátora, és segít elkerülni a csőlátást.

Impactstory Team. “Ten Things You Need to Know about ORCID Right Now – Impactstory Blog.” Impactstory Blog. 10 Apr. 2014. Web. 24 May 2016.

http://blog.impactstory.org/ten-things-you-need-to-know-about-orcid-right-now/