Predátor kiadók új módszere

Sajnos a tudományos kommunikáció világa sem mentes a csalóktól: időről időre találkozhatunk az úgynevezett predátor folyóiratok kéretlen e-mailjeivel. A levelek feladói egyre változatosabb módszerekkel dolgoznak, ezúttal egy talán kevésbé közismert átverési típusra szeretnénk felhívni Olvasóink figyelmét.

Más predátorokhoz hasonlóan ezek is e-mailben keresik meg a szerzőket, önmagukat komoly kiadónak feltüntetve. Gyakran névre szólóan, akár (gyenge) magyar nyelven érkezik a felkérés, a címzett valamely korábbi közleményének elragadtatott méltatásával körítve. Különösen agresszív marketing eszközökkel próbálják meg rávenni a szerzőt, hogy papír alapú kiadványként és/vagy e-könyvként jelentesse meg náluk tanulmányát, disszertációját, vagy más művét, mely egyébként jellemzően már nyilvánosan hozzáférhető valamilyen repozitóriumban.

Az áldozatok sokszor csak a kiadói szerződés megkötése után szembesülnek vele, hogy művük bármiféle kiadói gondozás nélkül, lényegében a “fotókönyv” rendelésnek megfelelő print on demand szolgáltatás keretében érhető el, és mivel irreálisan magas áron értékesíti a “kiadó”, sem ezt, sem az elektronikus verziót nem vásárolja meg senki. A “kiadó” még egy kedvezőbb (szintén horribilis) árat is felajánl, ha a szerző vásárlókat toboroz a könyvhöz, de a csalás igazi lényege a kiadói szerződés apróbetűs részében rejtőzik: a szerző tudtán kívül felhatalmazást ad arra, hogy művét “összeollózzák” gyakorlatilag bármivel, és gyaníthatóan a feketepiacon jelenik meg, akár szakdolgozatként újjászületve.

Mindezek utólagos felgöngyölítése gyakorlatilag lehetetlen, ezért kérjük, hasonló szituációban mindenképpen alaposan fontolják meg a döntést, legyen szó közlési díj kifizetéséről, vagy szellemi termékük elküldéséről.

Amennyiben gyanús megkereséssel találkoznak, forduljanak hozzánk a szerzoknek@ek.szte.hu e-mail címen.