OA kérdezz felelek

oa_hirekhez

Válaszok azokra a kérdésekre, problémákra, amelyekkel a legtöbbször találkoztunk az elmúlt öt évben az SZTE Open Access Támogatás kapcsán.

Miért nem lehet az OA támogatást automatikusan megadni minden SZTE szerzőnek?

Az SZTE Open Access Támogatás kimondott célja, hogy szerzőinket a lehető legjobb minőségű folyóiratok felé terelje. Mindennapi tapasztalataink szerint sok SZTE szerző kerül rossz indulatú, predátor kiadók hálójába, melyek sehol sem jegyzett folyóiratokat futtatnak. Az ilyenek és a gyengébb színvonalú folyóiratok kiszűrése miatt nem adható meg automatikusan a támogatás.
Természetesen költségvetési kötöttségeink is vannak. Nincs az a pénz, amit az OA kiadók ne tudnának beszedni az egyetemtől.

Miért kell a cikkem elfogadása előtt pályázni, amikor még nem biztos annak elfogadása?

Sok kiadó a cikk beküldésének pillanatában megkérdezi az intézményi adminisztrátorokat, hogy az intézmény fedezi e a publikáció költségét. Amennyiben a kérdés időpontjában nincs egy elfogadott pályázatunk az adott cikkre, az intézményi adminisztrátorok nem vehetik át a publikációs költséget a szerzőtől.

A legtöbb esetben az intézményi keretre történő APC kifizetésnek technikai feltételei vannak a kézirat beküldése során (publikációs kód, intézményi emailcím, egy további űrlap kitöltése stb.) melyeket ha elmulaszt a szerző, szintén nem áll módunkban fedezni a költségeit. Minden kiadó, minden divíziójánál más és más (folyton változó) követelmények vannak, így az a biztos, ha a pályázat részeként a szerzők megkérik ezeket az információkat.

Nem érek rá a repozitórium feltöltésre!

Az OA támogatás feltételei közt szereplő repozitórium feltöltés pár kattintással elvégezhető az MTMT-ből: https://youtu.be/59mDc-mwJ7E

Nincs időm az OA pályázatra.

Maga a pályázati űrlap kitöltése, különösen második alkalommal, pár percet vesz csak igénybe. A pályázat átfutása, ha nincs különösebb probléma, pár nap alatt megtörténik.

Úgyis feltöltöm a cikket egy preprint szerverre, miért kell az Open Access?

Az intézményi repozitóriumok legális, Zöld utas nyílt hozzáférést biztosítanak a publikációkhoz, a kiadói OA pedig Arany utas nyílt hozzáférést.

A közzététel dátuma: 2020. július 29.