Hogyan rangsorolják a cikkek nézettségét a BioMed Central kiadójánál?

Talán többek számára érdekesek lehet az alábbiakban összegyűjtött válaszok arra vonatkozólag, hogy a BioMed Central-t is megjelentető Springer Nature Kiadó milyen szempontok szerint minősíti a megjelent publikációkat. Igyekeztünk a összegyűjteni a legfontosabb szempontokat, de ha Önökben felmerülne további kérdés, akkor ne habozzanak feltenni nekünk: akár kommentben, akár az űrlapon keresztül! A „Highly accessed” címke azt jelenti, hogy a cikket sokan töltötték le, a cikk „korához” és a megjelentető újság kiadói minősítéséhez képest.

  • Hogyan és miért vesznek figyelembe különböző kiadói minősítéseket? Ez mögött az az elképzelés áll, hogy a „Highly accessed” megjelölés egyformán és egyenlően osztódjon el a folyóiratok között egy normalizációs folyamaton keresztül, különben „Highly accessed” jelölésű cikkek csak a legnagyobb célközönségű, magas profilú folyóiratokban fordulnának elő. A folyóiratok különböző szintekbe vannak kategorizálva, aszerint, hogy az adott folyóiratból az elérés szempontjából hány cikk esik a top tíz százalékba. (Így a csúcsszintű újságokból fog kikerülni a legtöbb közölt cikk.) Minden szinten meg van határozva egy küszöb, így az egyes szinteken tíz százaléka a cikkeknek kapja meg a „Highly accessed” státuszt. Ennek az lesz az eredménye, hogy minél magasabb szinten van egy folyóirat, annál több elérést kell megkapnia az abban megjelenő cikknek a „Highly accessed” státusz eléréséhez.
  • Hogyan számolják az eléréseket? Az adatbázis összes elérését logolják, de bizonyos szűrők alkalmazásával, hogy a az ismert keresőrobotok elérését kizárják a számolásból. Ezenkívül minden éjszaka alkalmaznak különböző algoritmusokat, hogy a gyanús eléréseket is kiszűrjék, és megjelöljék őket, mint a statisztika készítésekor figyelmen kívül hagyandókat.
  • Mikor lehet egy cikket „Highly accessed”-ként jelölni? A cikk megjelenésétől számított két héten túl kerülhet ebbe a kategóriába. Az a cikk, amelyik megszerezte ezt a státuszt, meg is őrzi azt, hogy a szerző tudjon erre hivatkozni a publikációs listájában.
    További információk