Fogalomtár – Open Access

Az Open Access (OA) nyílt hozzáférés. A kutatási eredmények (adatok és közlemények) bárki számára nyilvános elérhetőségét biztosító kommunikációs modell. Két útja van: az arany út (gold OA) és zöld út (green OA).

Gold OA: Tisztán Nyílt Hozzáférésű folyóiratban való közlés, mely során a nyílt hozzáférés a folyóirat felületén valósul meg.

Green OA: A közölt cikk szerzői archiválása intézményi vagy szakterületi repozitóriumban. A repozitáló szerzőnek mindig a kiadójával kötött szerződés alapján kell, lehet csak eljárni. Ritkán engedélyezik a  kiadói változat/PDF archiválását, azonban a postprint illetve preprint verziót nagyon sok esetben. A kiadók archiválással kapcsolatos politikájáról érdemes minden esetben tájékozódni.

Platina/Gyémánt: Azok a folyóiratok, melyek a szerző számára ingyenesen biztosítják a folyóiratcikkek Open Access megjelenését.

Az SZTE publikációs repozitóriuma: SZTE Publicatio Repozitórium

Tisztán OA folyóirat: Olyan folyóirat, melyben minden cikk bárki számára nyilvánosan elérhető.

Hibrid OA folyóirat: Olyan folyóirat, melyben a cikkeknek csak egy része érhető el nyíltan, a többi csak előfizetés révén.

APC: A tudományos kommunikáció hagyományos modelljében az olvasó fizet a hozzáférésért, az OA esetben a közlésért kell fizetni. Az APC vagy Article Processing Charge fedezi a kiadó számára a publikálás költségeit. Vannak úgynevezett szponzorált folyóiratok, melyek esetében a teljes folyóirat vonatkozásában valamely tudományos társaság vagy intézmény vállalja ezt, így a szerzőknek nem kell fizetni. Vannak folyóiratok, ahol a szerzőnek kell kifizetni az APC-t. Ehhez nyújt most segítséget az SZTE OA publikálást támogató projektje.

Predátor kiadó: olyan tisztességtelen politikát folytató kiadó, mely tényleges lektorálás  nélkül, alacsony színvonalú cikkeket is megjelentet a szerző pénzéért.
http://www.open-access.hu/hu/predator-folyoiratok

Read and Publish: olyan szerződésforma, mely egyben kezeli a közlésért és a hozzáférésért fizetendő díjakat, és ezzel adott intézménynek a kvótában meghatározott mennyiségű Open Access közlési díja ingyenes lesz. Megkötött szerződéseinket az alábbi oldalon találják.