Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei – ismétlés

2020-05-26 @ 16:00 - 17:00

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei – ismétlés

A kutatási adatok kezelésének FAIR alapelvei című, 2020. április 7-én megtartott meetup közben felmerült technikai nehézségek miatt az eseményt 2020. május 26-án (kedden) 16 órai kezdettel megismétlik.
Az esemény részleteit itt olvashatják.

A HRDA (Hungarian node of Research Data Alliance) és a HUNOR (Hungarian Open Repositories) az NKFI Hivatal szakmai támogatásával párbeszédet kezdeményez a hazai kutatókkal a kutatási adatok kezelésének kérdéseiről.

Egyre több európai (H2020, ERC) és hazai (NKFI Hivatal) pályázati rendszerben követelmény a projektek során történő kutatási adatkezelés formális leírása. Ebben a témakörben a HRDA 2020 tavaszán meetup formában négy rendezvényt szervez Budapesten, havi rendszerességgel a kutatók tájékoztatására, véleményük megismerésére. A helyszín felváltva az MTA Könyvtár és Információs Központ és a SZTAKI lesz.

2. előadás: A kutatási adatok kezelésének FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable – Megtalálható, Hozzáférhető, Szabványos, Újra felhasználható) alapelvei
Előadó: Holl András (MTA KIK)

A kutatási adatok kezelésének legújabban alkalmazott szempontrendszerét a FAIR mozaikszóval jellemzik. Ezek az elvek segítik a kutatókat a tudásmegosztásban és tudományos kollaborációk kialakításában a digitális technológiák segítségével. Az Európai Unió ezt a szempontrendszert alkalmazza majd, mint elvárást a Horizon Europe támogatási ciklus során. A meetup célja a FAIR irányelvek ismertetése mellett ezen elveken alapuló gyakorlati alkalmazások és jó gyakorlat bemutatása.

A rendezvény résztvevői körüljárják a FAIR alapelvek és elvárásrendszer tartalmi és formai vonásait. Foglalkozik azzal, hogy az egyéni kutatók, kutatócsoportok hogyan tudják majd ezeket az elveket a gyakorlati kutatási munkájuk során alkalmazni, betartani. Megbeszélésre kerül az, hogy milyen infrastruktúra szolgáltatási rendszer tudja majd támogatni a FAIR alapelvek betartását, betartatását.

A kutatási adatok tárolására szolgáló repozitóriumok, illetve az adatok kezelésére alkalmas infrastruktúrák esetében FAIR minősítési rendszer bevezetése van jelenleg napirenden európai szinten és többek között ez a hazai repozitóriumok esetében is aktuális feladat. A hazai FAIR minősítési rendszer megteremtése céljából a meetup során bemutatásra kerül a FAIR minősítések legjobb nemzetközi gyakorlati tapasztalatainak egy szelete.

Dátum: 2020. április 7. 16 óra
Helyszín: MTA Könyvtár és Információs Központ, 1051 Budapest, Arany János utca 1. Konferenciaterem, 2. emelet

A meetup forma keretében rövid bevezető előadások után beszélgetésre, vitára lesz lehetőség.

Az előadás diasorát erről a linkről tölthetik le.

Részletek

Dátum:
2020-05-26
Időpont:
16:00 - 17:00