A támogatás igénylésének menete

Az Open Access (OA) nyílt hozzáférés. A kutatási eredmények (adatok és közlemények) bárki számára nyilvános elérhetőségét biztosító kommunikációs modell. Két útja van. Az arany út (gold OA) és zöld út (green OA).

Gold OA: OA folyóiratban való közlés.

Green OA: A közölt cikk szerzői archiválása intézményi vagy szakterületi repozitóriumban. A repozitáló szerzőnek mindig a kiadójával kötött szerződés alapján kell, lehet csak eljárni. Ritkán engedélyezik a  kiadói változat/PDF archiválását, azonban a postprint illetve preprint verziót nagyon sok esetben. A kiadók archiválással kapcsolatos politikájáról érdemes minden esetben tájékozódni.

Az SZTE publikációs repozitóriuma: SZTE Publicatio Repozitórium

Tisztán OA folyóirat: Olyan folyóirat, melyben minden cikk bárki számára nyilvánosan elérhető.

Hibrid OA: Olyan folyóirat, melyben a cikkeknek csak egy része érhető el nyíltan, a többi csak előfizetés révén.

APC: A tudományos kommunikáció hagyományos modelljében az olvasó fizet a hozzáférésért, az OA esetben a közlésért kell fizetni. Az APC vagy Article Processing Charge fedezi a kiadó számára a publikálás költségeit. Vannak úgynevezett szponzorált folyóiratok, melyek esetében a teljes folyóirat vonatkozásában valamely tudományos társaság vagy intézmény vállalja ezt, így a szerzőknek nem kell fizetni. Vannak folyóiratok, ahol a szerzőnek kell kifizetni az APC-t. Ehhez nyújt most segítséget az SZTE OA publikálást támogató projektje.

Hol közöljek? Hol NE közöljek?

HUNOR: az open access magyar portálja

http://www.open-access.hu

/* régi követőkód - */