A Szegedi Tudományegyetem a DOAJ támogatói között!

Az Elektronikus Információszolgáltatás nemzeti program, az EISZ 54 tagja, köztük a Szegedi Tudományegyetem, a DOAJ hivatalos támogatói tagjává vált.

A DOAJ (Directory of Open Accesss Journals) legfőbb szolgáltatása az az index, mely jelenleg 9400 lektorált, tudományos Open Access folyóirat adatait illetve az ezekben publikált cikkek metaadatait tartalmazza.

A DOAJ szándéka minél szélesebb körben lefedni a tudományos Open Access folyóiratokat, melyek szigorú elbírálási folyamaton esnek át, mielőtt felkerülnének a listára. (Az új folyóiratok bejelentése az alábbi linken tekinthető meg: https://doaj.org/application/new.) Célja még az Open Access tudományos folyóiratok láthatóságának illetve használatának növelése.

A DOAJ így járul hozzá a minőségi Open Access kiadáshoz illetve küzd a predátor folyóiratok ellen. Munkájából profitálnak kutatók, oktatók, hallgatók, könyvtárosok, továbbá az adataikat számos keresőrendszer, kiadó, aggregátor, kutatástámogató szervezet is felhasználja.

A DOAJ egy non profit szervezet, mely kizárólag támogatói hozzájárulásokból működteti a szolgáltatást. A támogatók között 150 egyetem és könyvtár illetve 16 konzorcium található jelenleg. Ezen tagok közé lépett most a Szegedi Tudományegyetem az EISZ révén.

A tagság szerzők számára nem jár kötelezettséggel, mindössze a magyar konzorcium tagjainak Open Access iránti elkötelezettségét fejezi ki.

https://doajournals.wordpress.com/2017/03/07/the-hungarian-library-consortium-eisz-supports-doaj/

http://eisz.mtak.hu/index.php/hu/51-informaciok-a-doaj-tagsagrol.html