A predátor tudományos folyóiratok és kiadók azonosításának módszerei

support

(Forrás: https://salve.libguides.com)

 1. Szánjon rá néhány percet, hogy a következő weboldalakon rákeres az illető kiadóra vagy folyóiratra:
  • Beall’s List: feketelistára került kiadók és folyóiratok címeit tartalmazza. Az eredeti listát 2016. december 31-én lezárták, az azóta felmerült címek kiegészítésként az oldal alján találhatóak. Az oldalon olyan folyóiratok is szerepelnek ​(Hijacked Journals), amelyek weboldalai valamelyik hiteles tudományos folyóirat honlapjának próbálják kiadni magukat és a nevükben kérik a kéziratok benyújtását, zsebre téve a szerzőktől kapott összeget.
  • PubPeer: népszerű adatbázis, amelyben a kutatók anonim módon vitathatják meg kutatási eredményeiket, kitérve szerzői visszaélésekre is.
 1. Érdemes alaposan utánajárnia a választott folyóiratnak; szakítson időt arra, hogy cikkeket olvasson belőle. A folyóirat egyáltalán nem tartalmazhat nyilvánvaló helyesírási vagy nyelvtani hibákat. Fontos, hogy a kiadói weboldalon egyszerű legyen kiigazodni, a kapcsolattartó neve és a módszereik könnyen megtalálhatóak legyenek, valamint a weboldal jól karban legyen tartva. A hiteles Open Access folyóiratokban a lektorálási folyamatok és a szerzők által fizetendő díjak mindig tisztán nyomon követhetőek. Amennyiben a lektorálási folyamat túl rövidnek bizonyul és azonnali díjbefizetést kérnek, az predátor folyóiratot jelez.
 2. Néhány ipari ágazatközi szövetség elindított olyan vállalkozásokat, amelyek célja a megtévesztő folyóiratok elleni védelem. A 3−4 évvel ezelőtti helyzethez képest az egyetemek − bizottságok és szabályzatok/kódexek segítségével − sokkal több intézkedést tesznek, hogy a megtévesztő gyakorlatokat megállíthassák. A http://thinkchecksubmit.org oldal három lépést ajánl a kutatóknak a megbízható folyóirat kiválasztásához:
  1. Gondolkodjon! (Megbízható folyóirathoz nyújtja be a kutatási eredményeit? Biztos, hogy ez a témájának leginkább megfelelő folyóirat?)
  2. Ellenőrizzen! (a ThinkCheckSubmit oldalon leírt szempontok alapján, lásd lentebb)
  3. Nyújtsa be! (a ThinkCheckSubmit oldalon leírt szempontok alapján, lásd lentebb).
 3. Ellenőrizze a Thomson Reuters Journal Citation Reports oldalán, hogy megfelelő impakt faktor érték szerepel-e a folyóiratnál.
 4. Ne használja a folyóiratok ún. „fehérlistáját”, mert az ilyen listák és indexáló adatbázisok nem azért jöttek létre, hogy a folyóiratok hitelességét bizonyítsák. A Directory of Open Access Journals és a Thomson Reuters Master Journal List, amely 24 indexáló adatbázis legalább egyikében megjelenő folyóiratok listáját tartalmazza, hiteles oldalaknak számítanak, de a listáik sok predátor folyóiratot is tartalmaznak. Hasonló a helyzet a Scopus, Science Citation Index és más tudományos listákkal, bibliográfiai és indexáló adatbázisokkal.
 5. Ne tévessze meg, ha egy folyóirat törvényes vállalkozásokkal és bizottságokkal áll kapcsolatban. A tudományos kiadói ágazat sajnos sokszor nem tartja magát az etikai kódexhez. Bizonyos jogszerűen működő vállalatok, például szoftverrendszereket értékesítő cégek vagy ISSN-számokat kiosztó ügynökségek szinte mindenkinek, még predátor folyóiratoknak is felajánlják a szolgáltatásaikat és licenceiket. A világszerte több mint 10.000 tagból álló Committee on Publication Ethics (COPE) tanácsadással szolgál a kutatási eredmények publikálásában történő visszaélések kezelésével kapcsolatban, de érdemes tudni, hogy a szervezet számos tagja predátor folyóiratoknak dolgozik.

Részletes ellenőrzőlista a kiválasztott folyóirat megbízhatóságának megállapítására
(a ThinkCheckSubmit oldal alapján)

 • Ismeri Ön vagy a kollégái a folyóiratot?
  • Olvasta már korábban a folyóirat valamelyik cikkét?
  • Könnyen meg lehet találni a folyóirat legfrissebb számait/cikkeit?
 • Könnyen azonosítható a kiadó és fel lehet velük venni a kapcsolatot?
  • A folyóirat honlapján jól látható a kiadó neve?
  • El tudja érni a kiadót telefonon, e-mailen vagy postai úton?
 • Világosan szerepel a folyóiratban, hogy milyen típusú lektorálási folyamatot alkalmaznak?
 • Szerepel a folyóirat az Ön által használt indexáló adatbázisokban?
 • Nyilvánvalóan látszódik, hogy milyen díjakat számítanak fel?
  • A folyóirat honlapján elmagyarázzák, hogy miért és mikor számítják fel ezeket a díjakat?
 • Megismeri a szerkesztőbizottságot?
  • Hallott már a szerkesztőbizottság tagjairól?
  • A szerkesztőbizottság tagjai megemlítik a folyóiratot a saját honlapjukon?

Részletes ellenőrzőlista a kézirat benyújtásához
(a ThinkCheckSubmit oldal alapján)

 • Győződjön meg róla, hogy a választott folyóirat megfelelő profillal rendelkezik, hogy nagyobb eséllyel növelhesse az idézői számát és ezáltal az elismertségét.
 • A kutatási témájának megfelelő folyóiratban való publikálás növelni fogja a szakmai tekintélyét és segíteni fogja a szakmai előmenetelében.
 • Fontos, hogy a cikke bekerüljön valamely indexáló adatbázisba, megőrzésre kerüljön, és könnyen megtalálható legyen.
 • Szakmai publikálási tapasztalatra számíthat annál a folyóiratnál, ahol a kézirata lektorálási és szerkesztői folyamaton megy keresztül.